pondelok 22. decembra 2014

Duch vianočnej atmosféry

"No pekne, ktotože sa nám tu zjavil? Slniečko sa zobudilo? Krásne, krásne, 4 mesiace sa tu nezjaviť a zrazu si tu naklusať ako veľká voda, len tak bez slova, akoby sa nič nestalo. No určite, veď ja ti dám, pekne ti vyčistím žalúdok. Len sa teš môj krásny!"

Tieto slová si asi pomysleli čitatelia tohto blogu, ktorí sem náhodou prišli a všimli si, že po štyroch mesiacoch sa tu objavil nový článok. Áno, hanbím sa. Vypisoval som tu, ako sa budem tomuto blogu venovať, aké s ním mám plány a šumafuk - plány sa rozplynuli do vzduchoprázdna a ostalo veľké tučné nič. Ospravedlňujem sa hlboko, na tritisíc štyristo osemdesiatsedem krát. Mal som s týmto blogom úplne seriózne plány, ale prišla škola a znechutila všetky moje orgány, ktoré nie sú nakazené lenivosťou a boli by teoreticky ochotné tu raz za čas vypotiť nejaký ten článoček. Ale teraz naozaj. Škola ma veľmi vyšťavovala a keď som prišiel domov, tak som chcel mať od všetkého svätý kľud a fungovať len v takom voľnom režime do momentu, keď som musel sadnúť opäť nad knižky. Nechcem sa už zaoberať tým čo bolo, nezmením to už.

Dôležitá a veľmi podstatná vec je, že sa to hodlám zmeniť. Myslím, že za tie 4 mesiace som si už navykol na ten systém strednej školy a preto si dávam záväzok do nového roka vyhradiť si nejaký čas na blog. A nie len na blog - budem čítať aj knihy. Viem, áno viem, že som tu tu sľuboval už nespočetne veľakrát, ale tentokrát som v tomto smere učinil aj prvý krok - keďže som veľmi lenivý na to, aby som zašiel do knižnice, na Vianoce som si vyprosil trilógiu kníh "Hry o život". Keby som to mal označiť nejakým hashtagom, tak by vyzeral nejako takto - #tesimsajakmaledecko. Už nech je tá streda, pretože keď si čítam recenzie na túto knihu, tak priam umieram nedočkavosťou - teším sa na tú širokú plejádu emócií, ktorú mi tá kniha poskytne. Teraz som už aj mierne načrtol o čom vlastne prioritne tento článok má byť. No o čom inom ako o na dvere klopkajúcich Vianociach.

Vianoce, Weihnachten, Christmas či Noel. Majú ich radi všetci - deti aj dospelí - bez ohľadu na vek, rasu či svetadiel. Pre väčšinu ľudí je to tá najobľúbenejšia časť roka (aj keď sa nám naša angličtinárka snažila nahovoriť, že Američania majú oveľa radšej Halloween ako Vianoce, ja tomu veľmi neverím - no kto by chcel radšej cukríky ako darčeky :P ) Ale čo je na nich také skvelé, že každý tvor na Zemi o nich bázni? Dovolil som si pripraviť taký maličký zoznam, ktorý nám pomôže tomu lepšie porozumieť.
--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
1. Pokoj
Toto vyznieva v našej modernej dobe ako paradox, keďže Vianoce sa vďaka nákupným centrám a celkovo vďaka komercii už dávno nemôžu pochváliť prívlastkom "pokojné", ako v dobách dávno minulých. Ale aj tak, Vianoce sú aj o pokoji. Keď si odmyslíme to nekonečné zháňanie darčekov, varenie, pečenie, upratovanie, keď máme všetky tieto veci už splnené, môžeme si naplno vychutnávať "vôňu" Vianoc. Len tak si sadnúť na pohovku, zatvoriť oči, z kazeťáku si pustiť vianočnú koledu a nasávať teplo domova. Príjemné, že?

2. Stretnutia s našimi najbližšími
Poznáte aj vy ten pocit cez bežné pracovné dni, keď aj by ste sa chceli na pár minút uvoľniť v rytme neviazanej konverzácie s vašimi najbližšími, no práce máte habadej a viete, že návštevu by ste jednoducho nestíhali? Áno, aj na takéto príležitosti sú Vianoce ako stvorené. V pokojnej vianočnej idyle si vyrazíte na návštevu a hneď sa Vám na tvári vyjaví široký úsmev na tvári, na ktorý cez rok nemáte čas. Príjemné, že?

3. Rodina opäť pokope
... alebo veľké sťahovanie "paštekárov" na východ a odľudnatenie Bratislavy ... (samozrejme to bol vtip)
Syn študuje v Bratislave, dcéra je na internáte v Košiciach, ďalší syn pracuje v zahraničí a Vám je smutno. Riešenie? Cez bežný rok len Skype, avšak na Vianoce je všetko inak. Každý by precestoval veľkú diaľku, len aby sa stretol so svojou rodinou a znova pocítil to teplo domova, ktoré naposledy vnímal ešte ako malé dieťa. Lebo na Vianoce by nemal byť nikto sám. Príjemné, že?


4. Prežieranie bez predsudkov
No ale priznajte sa - kto by na Vianoce odmietol rybu so šalátom, bobaľky či skvelú kapustnicu? Vianoce sú charakteristické aj prežieraním sa. Má s tým niekto problém? Pravdaže že nie, k Vianociam to jednoducho patrí. Ale samozrejme, všetko s mierou platí aj v tomto prípade - byť vypasený ako prasiatko po najkrajších sviatkoch v roku by veru nechcel byť nik. (Ne)príjemné, že?

5. Filmové klasiky
"Mám pocit, že sme doma nechali niečo dôležité" či "Dám vám hádanku a když ji uhádnete... Poprvé - tváře umouněné od popela, ale kominík to není. Podruhé - klobouk s peřím, luk a kamizola, ale myslivec to není". Poznávate to? Úryvky zo scenára z filmov Sám doma a Tři oříšky pro Popelku. Hoci ste tie filmy videli už asi tisíckrát, nemáte problém si ich pozrieť ešte raz. Každý rok si ich pozrie nespočetne veľká hromada ľudí a aj to je dôkaz, že tie filmy jednoducho k Vianociam patria. Príjemné, že?

6. Darčeky
Tešia sa na nich hlavne tí najmenší, no nepohŕdnu nimi ani tí starší. Ľudia jednoducho zbožňujú, keď dostanú nejaký "prezent" od človeka, ktorého majú radi. A potešia aj ponožky, že?! No treba si uvedomiť, že obdarovávanie blízkych určite nie je nosným pilierom týchto sviatkov.

7. Narodenie Božieho Syna
Toto je, aspoň pre mňa, ten najhlavnejší dôvod osláv Vianoc. Vianoce sú a mali by byť postavené na oslave narodenie Ježiša Krista ako Spasiteľa sveta, ktorý sa narodil v malom mestečku, v Betleheme. A hoci komercia a všeobecne - moderná doba sa nám snaží vsugerovať, že Vianoce sú v prvom rade o darčekoch, nemali by sme zabúdať na ten pravý dôvod Vianoc :-)
--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------

Trošku som sa poobzeral aj po históri vianočných symbolov, bez ktorých by hádam Vianoce ani neboli Vianocami.

"Celkom najstaršia zmienka o ozdobovaní stromčeka na Vianoce pochádza z nemeckých Brém z roku 1570. Pôvodne šlo o stromček, alebo vetvičku, zdobenú ovocím, ozdobami, alebo len symbolickou ozdobou. Pôvodne dokonca ani nešlo o súkromné domy, obývacie priestory, ale o prevádzky miest, kde chodili ľudia na nákup, alebo sa sústreďoval obchod, kultúra a podobne. Okolo 17. storočia začali stromčeky vo veľkom prenikať do bežných domácností, zvyk si obľúbili najskôr v mestách, postupne na dedinách až v 19. storočí preskočil hranice Nemecka a rozšíril sa do celého sveta."
viac 
"Tichá Noc v pôvodnom nemeckom názve Stille Nacht, Heilige Nacht má celkovo dvoch otcov. Rakúsky farár Joseph Mohr napísal text a riaditeľ školy Franz Xaver Gruber zložil hudbu. Jej prvá verzia zaznela v kostole Sv. Mikuláša v Obendorfe na Vianoce v roku 1818. Mohr už vtedy zariadil zhudobnenie jeho textu, ktorý už pri prvom hraní mal necelé dva roky. Vznik koledy opradilo niekoľko legiend a príbehov, ako vôbec vznikla a čo jej vzniku predchádzalo. Tichá noc bola trochu odlišná. Mohr samotný si želal ku kolede takú hudbu, ktorá nebude viazaná na organ a bude ju možné hrať aj na gitare. Potom, čo na začiatku minulého storočia povodne zničili staré centrum mestečka aj s kostolom, nové centrum sa presunulo ďalej od rieky a nová kaplnka, ktorú na mieste kostola postavili dostala meno Kaplnka pamiatky Tichej noci. Neďaleko kaplnky sa nachádza opravená budova, z ktorej vziklo múzeum."
viac
--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------

Pre mňa osobne majú Vianoce veľký význam aj z kresťanského aj z ľudského hľadiska, keďže proste zbožňujem, keď sa rodina stretne pokope, keď sa pozerajú vianočné klasiky a celkovo zbožňujem tú atmosféru. Preto Vám chcem z celého srdca popriať krásne, šťastné, ničím nerušené sviatky strávené v kruhu svojich najbližších v čo najlepšej atmosfére - "Šťastné a veselé" :)

"Šťastné a veselé, čo viac si želať?
Vyhriate postele a lásky veľa.
Šťastné a veselé a požehnané,
nech nikto nespadne s kaprom do vane."

"Šťastné a veselé vianočné sviatky,
nech všetkých obídu zloba a hádky.
Šťastné a veselé a v novom roku
viac milých úsmevov s iskierkou v oku."
--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
zdroje obrázkov: schieferstollen-recht.be, encrypted-tbn2.gstatic.com, actionplanministries.com, christmas.tydesigns.net
DP.

4 komentáre:

  1. Ono je docela těžké si zvyknout na školu (pochopila jsem dobře, že jsi na nové?) a zvládat při tom i další koníčky. Ale je fajn, že sis dal závazek, že se blogu zase budeš věnovat. :)
    Hunger Games se ti určitě budou líbit. Ale... Nemáš to už trochu naspoilerované? Zdá se mně, že teď každý ví, o čem to je... Každopádně, užij si to.
    Nejsem věřící, ale je pravda, že naše Vánoce souvisí hlavně s narozením Ježíše Krista. A tímhle se strašně liší od těch amerických. Všichni říkají, že si je nedokážeme pořádně užít, ale ono to není o tom mít co nejlepší výzdobu a co nejvíc jídla. Spíš o tom, že jsme všichni pohromadě. Jsou to tiché svátky. Klidné. A krásné.

    Přeji ti krásné Vánoce! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, som na novej škole a dúfam, že ten záväzok aj splním a neostane zase pri prázdnych sľuboch.
      Pri tých "Hunger Games" som sa snažil toho vedieť o tom čo najmenej, viem cca. o čom to je, ale snažil som sa čítať len recenzie a nie popisy knižiek a filmov, dokonca ani tie filmy som nepozeral, chcem najprv prečítať knihy a až tak si vychutnať filmy.

      Ďakujem za komentár a aj tebe prajem krásne a pokojné Vianoce :)

      Odstrániť
  2. Ty jsi fakt ještě neviděl filmy? :) Tak to je super. Nedělej a nenech se zlákat, jinak si fakt zkazíš celý požitek z toho. :) já si někdy přeji, abych zapomněla na všechno, co vím o HG a začala číst znovu. Protože to bylo takové dobrodružství! <3 Neskutečné!
    Já mám Vánoce hlavně spojené s cukrovím-ležením-koukáním na pohádky- a all day long pyžamo. :3 A strávit co nejvíce času s rodinou, užít si ji a... RELAXOVAT. :)

    A nemusíš se omlouvat, když jsi nic nenapsal. Víš, jaká je největší výhoda tohoto blogu? Že je tvůj. A ty si na něm můžeš dělat cokoli jenom budeš chtít. Psát články každý den, nebo jednou za 4 měsíce? (Fíha, to je vážně doba. :D) Hlavně se do ničeho nenuť. :) to je u blogování to nejhorší ;) :)
    Mimochodem, moc hezký článek. :)

    Krásné Vánoce a do Nového Roku jen a jen to nejlepší. :))
    M. <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, ešte som ich nevidel. Už ma to veľakrát lákalo, že si ich pozriem, ale odolal som :3

      Práve v tom vidím najväčšiu výhodu autorského blogu - je tu úplná voľnosť. Ale priznávam, že tie 4 mesiace sú dosť dlhá doba, každopádne budem sa snažiť o nápravu.

      Ďakujem za komentár a aj za pochvalu, veľmi si to vážim :-)

      Aj tebe prajem krásne Vianoce prežité v kruhu svojich najbližších <3

      Odstrániť