piatok 20. januára 2017

Zožer, alebo budeš zožraný / House of Cards

Francis Underwood (Kevin Spacey) vás zoberie na dlhú cestu, počas ktorej sa mstí tým, ktorí ho zradili – vrátane členov jeho vlastnej vlády a prezidenta USA osobne. Elegantný, prefíkaný a zlý Underwood spolu so svojou manipulatívnou manželkou Claire (Robin Wright) berú Washington útokom. Priečku po priečke stúpajú po hierarchickom rebríčku, aby získali to, po čom tak zúfalo túžia – MOC.


Plným titulom sa tento seriál považuje za jedno z najkvalitnejších diel súčasnosti. Tento epický príbeh vtiahne do deja aj úplných neznalcov americkej politiky vďaka svojej elegancii a dynamike, vďaka ktorej dej tak rýchlo odsýpa. Ústredným bodom celého seriálu je kongresman Frank Underwood, ktorého vpred poháňa vidina moci. Skúsenosti, ktoré nazbieral rokmi v Kongrese, sa teraz chystá zúročiť, aby zrazil na kolená tých, ktorí ho podrazili.

Už na prvý pohľad nám musí byť jasné, že Frank nie je žiadne neviniatko. Je to osoba, ktorej manipulácia, zastrašovanie, vydieranie, či podrazy nie sú vzdialené, ba sú na dennom poriadku. Človek by povedal, že takúto ľudskú bytosť automaticky zaškatuľkujeme do kolónky „zloduchovia“ a s napätím budeme vyčkávať, než bude toto zlo porazené. To však nie je tento prípad. Underwood je stelesnením všetkého zla dnešnej doby, my mu však napriek tomu budeme držať palce a s netrpezlivosťou sledovať, kam ďaleko sa až vydriape.




Krásna, očarujúca, láskavá. Takto sa nám javí Claire, manželka hlavného hrdinu. Táto žena však drží krok so svojím mužom a v podlosti mu neostáva nič dlžná. Spolu tvoria dokonalý tím. Ich manželstvo je silnejšie než ktorékoľvek iné, keďže v snahe dosiahnutia vyšších cieľov nad prípadnou neverou svojich drahých polovičiek ani nemrknú okom.

Za vyzdvihnutie taktiež stojí špičkové herecké obsadenie hlavných aj vedľajších postáv, vedľa hereckého páru Kevin Spacey & Robin Wright vyniká aj Kate Mara v role žurnalistky Zoe, ktorá sa v snahe napísať dobrý článok nezastaví pred nikým a pred ničím.

Seriálu dodáva epickosť aj vyše minútu trvajúca úvodná znelka, ktorá vás dostane hneď pri prvom zhliadnutí vďaka svojmu hudobnému podkladu aj veľkolepej výprave.




K tomuto dielu z produkcie amerického Netflixu sa vyjadril aj 44. prezident USA Barack Obama, ktorý dodal tomuto seriálu ešte viac vierohodnosti, keď uviedol, že House of Cards sa veľmi blízko podobá realite, aká panuje v Bielom dome, avšak bez tých všadeprítomných seriálových dramatických scén. Zároveň však dodal, že ak by sa zákony naozaj schvaľovali tak rýchlo, ako v tomto seriáli, bol by to zázrak. 

„Od nás, ktorí sa šplháme na vrchol potravinového reťažca, neexistuje žiadne zľutovanie. Je tu iba jedno pravidlo: zožer, alebo budeš zožraný.“ –Francis J. Underwood

DP.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára